začnimo na začetku…

Kaj pravzaprav je limfni obtok?

Limfa nastaja med prostori v tkivu, vsepovsod v telesu, steka pa se v mezgovnice. To je »kanalizacija« našega telesa, vsaka bezgavka pa je »čistilna naprava«, ki razstruplja limfno tekočino. Bezgavke najdemo povsod po telesu, še posebej smo pozorni na bezgavke v vratu,podpazduhah in dimljah. V limfnem obtoku , kot smo že našteli, se nabirajo toksini, odpadli presnovni produkti, snovi, ki nam preprečujejo biti zdravi. Če naš limfni obtok stoji in miruje ne moremo računati na zdravje…

Kako se počutim, če moj limfni sistem ni dovolj pretočen?

Življenski slog, ki ga večina živi danes; Premalo gibanja, Napačno prehranjevanje (suha hrana sendviči, premalo sadja in zelenjave) premalo zaužite tekočine, razvade, kot so prekomerno uživanje kave, sladkorja, kajenje in alkohol.Vse to so dejavniki ,ki spodbujajo toksičnost v celotnem človeškem sistemu, kar slabi delovanje organizma in s tem čiščenja krvi, medceličnine in celične tekočine. Težave zastale limfne tekočine se kažejo kot težave z odpornostjo, kronična utrujenost – nenehna prehladna obolenja, slabim počutjem, zatekanjem nog in rok, edemov po telesu, zastajanjem vode, težave s kapilarami in venami, kaže pa se tudi na čustvenem nivoju.

Kaj se zgodi, kadar pospešimo limfni obtok?

Limfni obtok pospešimo na več načinov, masaža je že eden od dejavnikov, ki pospeši limfni obtok, še posebej limfna drenaža, obstajajo tudi klinični dokazi, da solna terapija, enako vpliva na telo kot limfna drenaža. Torej mora telo prečistiti – filtrirati veliko količino toksinov in odpadlih produktov, ki se nahajajo v limfnem obtoku. Če pred tem nismo ustrezno poskrbeli za pretočnost (zadostna količina tekočine, gibanje, zdrava prehrana, opuščanje nezdravih navad…), se praviloma počutimo slabo, kot bi se nas lotevala bolezen, pojavi se splošna utrujenost, glavobol, včasih tudi napetost v bezgavkah. Pomembno je, da pred in po masaži, limfni drenaži ali solni terapiji pijete zadostno količino tekočine – mineralno, vodo, nesladkani čaj. S tem boste pomagali organizmu, da se čim hitreje znebi toksinov. To velja tudi in še posebej za starše, ki spremljate svoje malčke na terapijah. Predvsem pa je potrebno vedeti in upoštevati, vse napotke vaših osebnih zdravnikov, v primeru kroničnih bolezni ali akutnih stanj. Nobena od zgoraj opisanih storitev ne more nadomestiti zdravljenja, ki vam ga je predpisal zdravnik.