V prejšnjih objavah, smo se ukvarjali predvsem z načinom dihanja. Ugotavljali, in se učili kako z različnimi tehnikami dihanja vplivamo na naše počutje.

Danes pa se bom posvetila  pomembnosti čistim in prehodnim dihalnim potem v našem telesu.

Zdravje dihalnih poti ima velik pomen za naše splošno dobro počutje in zdravje celotnega organizma.

Pri tem sta pomembna predvsem dva vidika;

  • Način dihanja s katerim vplivamo na naše psihofizično stanje o katerem sem pisala v prejšnjih objavah.
  • Kvaliteta zraka in fizično stanje naših dihal, o katerih bom pisala danes.

Nečistoča naših dihal

Naše dihalne poti, dihala, predvsem pljuča, obremenjuje nesnaga iz okolja. (denimo smog in saje v zraku, prašni delci ali kemikalije na delovnem mestu, pelodi in cvetni prah v spomladanskih in poletnih dneh)

Naraven odziv dihal na takšne obremenitve je intenzivno izločanje sluzi in kašelj, saj bi se telo rado znebilo »nesnage« in dražečih se delcev, ter se na tak način brani. Pri ljudeh, ki imajo težave z alergijami na pelode in cvetni prah, pa ti delci, ki sedejo na sluznico, dodatno povzročajo alergijski odziv.

Kljub temu, da razni ukrepi za čiščenje dihal ne morejo izničiti vseh škodljivih učinkov, ki jih povzročajo onesnažen zrak, in tudi ne bodo preprečili alergijskega odziva na cvetni prah, pa vendar z njimi v veliki meri izboljšamo zdravje dihal ter bistveno omilimo alergijske odzive, ter posledično ugodno vplivamo na celoten organizem.

Haloterapija ali bolj poznana kot solna terapija  je ena od boljših izbir in odločitev, za popolnoma naravno čiščenje dihalnih poti, skrb za higieno dihal ter razkuževanje in krepitev sluznice.

Kaj pa za higieno dihal lahko naredimo sami?

Pred vsem je pomembno čiščenje in odstranjevanje sekrecije in sluzi, ki se izloča iz dihal, saj s tem preprečimo  ponovno okužbo, ali draženje sluznice v primeru alergij.

Še prav posebej bodite pozorni pri manjših otrocih, ki se ne znajo sami dobro odkašljati ali usekniti.

Vsem našim obiskovalcem solnih terapij priporočamo, da pred solno terapijo dobro očistijo dihalne poti – čiščenje nosu, mokra inhalacija,  saj bo s tem solna terapija učinkovitejša.

Odrasli pa si lahko nosno in obnosne votline izpirate s slano vodo tudi sami doma .

To tehniko so poznali že v stari Indiji. V Ajurvedski medicini je dobro poznana  in jo priporočajo za reševanje različnih težav z zgornjimi dihalnimi potmi.  Mi pa jo priporočamo vsem, ki vas mučijo alergije ali pa se nahajate na področju ali delovnem mestu, kjer je zrak zelo onesnažen.

Neti čiščenje zgornjih dihalnih poti

Uspeh Neti čiščenja je pravilno razmerje vode, prava izbira soli in prava temperatura raztopine.

Rastopina mora imeti enako koncentracijo soli, kot jo imajo naše solze – 0,9%. Segreta naj bo na običajno telesno temperaturo – 36,5 c.

Če bo koncentracija soli previsoka, se bodo pojavile bolečine, kot takrat, ko nam gre ,med plavanjem na morju. Tudi raztopina, ki je prehladna bo povzročila nabrekanje membran v nosu, kar bo povzročilo bolečino, enako velja za pretoplo raztopino. Torej bodite natančni.

Raztopino pripravite z filtrirano vodo in čisto ne jodirano soljo. Pazite na pravilno razmerje, da boste dobili pravilno koncentracijo, potrebujete še Neti posodico. To je keramična posodica, v obliki Aladinove svetilke, ki je prav posebej oblikovana za čiščenje nosu.

Ko ste pripravili raztopino, jo natočite v čisto in razkuženo posodico, nagnite se nad umivalnik, obrnite glavo na eno stran, kot kaže slika, na eno nosnico nastavite livek posodice in pustite da steče skozi nos in obnosne odprtine. Ko končate, dobro izpihajte vsebino iz nosu.