Ali dihalna vaja, s katero lažje dosežemo alfa stanje in umirimo naše odzive na zunanje dražljaje

Predstavljam vam dihalno tehniko, ki ima ob rednem izvajanju dolgoročen, pozitiven učinek na naše odzivanje na okolico.

Tehnika je dobra za celoten živčni sistem, saj spodbuja alfa stanje možganov.

Alfa stanje je meditativno stanje uma. V tem stanju sanjarimo, vizualiziramo, lahko si prikličemo v spomin barvo in vonj. Smo pripravljeni na sugestije, lažje sprejemamo afirmacije. Tako stanje blagodejno vpliva na človeka na več nivojih. Deluje protistresno.  V telesu se sprožajo  protibolečinski procesi.V tem stanju se vzpostavi istočasno delovanje – uporaba obeh možganskih hemisfer.

Leva, ki je zadolžena za analitiko, logiko, osredotočanje, komunikacijo na zavestni ravni, ter desne kjer nastaja intuicija ter vizualne in senzualne sposobnosti.

V alfa stanju, najlažje sprejemamo notranje resnice ter jih analiziramo in oblikujemo. To je pravzaprav, “pasivna pozornost«. Tako stanje vsakodnevno doživljamo v obdobju tik preden zaspimo in v obdobju  takoj za tem, ko se prebudimo.

Alfa stanje pa ravno tako lahko prikličemo med popoldanskim dremežem, meditacijo, ali v stanju lahke hipnoze.

Torej zdravo alfa stanje nam omogoča dobro mentalno naravnanost. V trenutkih alfa stanja se ljudje počutimo sproščene in umirjene.

Alfa možganski valovi so most med zavestnim in nezavednim

S to dihalno vajo, ki vam jo bom predstavila danes, tako stanje dosežemo hitreje. Redno prakticiranje, pa vam bo prineslo splošno in vsakodnevno umirjenost. Vaši odzivi na zunanje dražljaje, bodo mirni in veliko bolj racionalni. Ne boste se odzivali impulzivno. Konfliktne ali krizne situacije boste reševali logično in umirjeno brez stresnih odzivov, ali pa bodo ti bistveno zmanjšani.Trening te tehnike lahko izvajamo med vsakdanjimi opravili. Pravo vrednost in učinke pa bomo spoznali le z rednim prakticiranjem. S to dihalno vajo, ki vam jo bom predstavila danes, tako stanje dosežemo hitreje. Redno prakticiranje, pa vam bo prineslo splošno in vsakodnevno umirjenost. Vaši odzivi na zunanje dražljaje, bodo mirni in veliko bolj racionalni. Ne boste se odzivali impulzivno. Konfliktne ali krizne situacije boste reševali logično in umirjeno brez stresnih odzivov, ali pa bodo ti bistveno zmanjšani.Trening te tehnike lahko izvajamo med vsakdanjimi opravili. Pravo vrednost in učinke pa bomo spoznali le z rednim prakticiranjem.

  • Začnemo z globokim polnim a kratkim vdihom.
  • Nato skozi stisnjeno grlo počasi izdihujemo, kot bi rahlo smrčali ali poskušali smrčati (formirajte glas haaaa z zaprtimi usti). Izdih naj bo dolg počasen, dokler nam ne zmanjka zraka.
  • Ponovimo najmanj 8x.

Velikokrat se zgodi, da imamo zaradi stresnega obdobja težave s spanjem. Poskusite to dihalno vajo prakticirati ko ležete v posteljo, zagotovo je bolj učinkovita kot preštevanje ovčk. 😉