Res je, da solno sobo obiskujejo pretežno predšolski otroci in otroci v nižjih razredih osnovne šole. To pa nikakor ne pomeni, da solne sobe niso primerne/potrebne tudi večjim otrokom in odraslim. Res je tudi, da so naši najmlajši obiskovalci najbolj iskren pokazatelj učinkovitosti solnih terapij ( pod pogojem, da se njihovi starši držijo napotkov usposobljenih haloterapevtov.)

Danes se bom dotaknila regeneracije ali bolj po domače, kako solna terapija deluje na telo, da se čim hitreje in čim lažje spočijemo in okrepimo po naporni dejavnosti, bodi si obdobju zaključevanja ocen v šoli, bodi si pred, med ali po izpitnem obdobju na fakultetah, ali po napornemu delavniku. Športniki verjetno dobro vedo kaj je to dobra regeneracija in, da slaba regeneracija posledično pomeni slabši rezultat ali celo tvegajo poškodbe.

Tudi najmlajši otroci so zaradi aktivnosti v vrtcu velikokrat utrujeni, nerazpoloženi, jokavi in sitni. Zgodi se tudi, da k nam na solno terapijo prihajajo jokavi in se kujajo in prerekajo s straši. Po terapiji pa slaba volja kar izgine. Otroci so dobre volje, zgovorni in veseli, spočiti.

Velikokrat me starši, seveda v šali, sprašujete, kakšno snov »zamešam« v sol, da so otroci po terapiji čudežno spet dobre volje in živahni.Brez skrbi, nič ne »mešamo« v sol. To je 100% naravna, čista terapevtska kamena sol, ki na telo deluje regenerativno na več nivojih, pa poglejmo kako;

S solno terapijo, čistimo in razkužujemo dihalne poti. Čiste dihalne poti, pa so predpogoj, da v telo preko pljuč in krvi, pride dovolj kisika, ki oskrbuje tkiva in organe v telesu.

S solno terapijo pospešimo limfni obtok. Limfni obtok, pa poskrbi, da se iz telesa odplavijo vsi metabolni produkti in toksini, ki se nabirajo v organizmu in nas delajo utrujene in nerazpoložene, ( preberite si tudi članek z naslovom«kaj pravzaprav je limfno obtok«, objavljen dne16. November 2016., Na naši fb strani).

Med solno terapijo je v atmosferi solne sobe visoka koncentracija negativno nabitih ionov, ki poskrbijo, da je zrak bakterijsko neoporečen in poskrbi, da se v tem okolju ne morejo širiti bakterije , virusi in alergeni.

Znanstvene raziskave pa kažejo, da anioni izboljšujejo splošno počutje človeka. Ko anion vstopi preko pljuč v kri, se zmanjša raven histamina, uravna se krvni tlak in srčni utrip, Zniža se raven serotonina H5, nevrohormona, ki ga povzroča stres, izboljša se koncentracija in produktivnost. Negativni ioni izboljšajo naravno telesno obrambo in vitalnost celic.

Naj pojasnim še bolj po domače;

Spomnite se na trenutke pred poletno nevihto. Zrak je nasičen z pozitivno nabitimi ioni. Napetost, glavoboli, utrujenost, zaspanost, razdražljivost. Vse to občutimo pred nevihto. Težko vreme, po navadi rečemo…in že moja babica je znala povedati, da »kadar so sitne muhe in otroci, takrat bo gotovo nevihta«

Sedaj pa se spomnite, kako je tik po nevihti. Sveže oprano ozračje, kot bi nam težko breme padlo z ramen. Zadihamo s polnimi pljuči, spet smo polni energije. Seveda, ozračje je ohlajeno in polno negativnih ionov.

Raziskave kažejo, da negativni ioni uravnovesijo vse bistvene biološke procese človeškega organizma, pospešujejo fizično sposobnost mišic, ter hormonsko in intelektualno aktivnost. Naši najmlajši pa so kot lakmusov papir. Brez pretvarjanja nam pokažejo kako se počutijo. Včasih se pred vstopom v solno sobo počutijo slabo, saj je za njimi ravno tako naporen dan, kot za vami, ko pa izstopajo iz solne sobe, so spet polni energije, dobrovoljni in nasmejani.

Otroci pa so mali ljudje, (samo po centimetrih) in če solna terapija ugodno vpliva na naše male ljudi verjemite, da deluje tudi na velike.

Z veseljem se jim pridružite med igranjem v solni sobi, povabite s seboj starejše bratce in sestrice. Za športnike pa smo pripravili prav posebne programe med katere lahko vključimo strokovno masažo za športno aktivne.

Želimo vam obilo zdravja in dobrega počutja